De vrijwilligers zijn onze actieve leden. Zij onderhouden en restaureren de voertuigencollectie van het War Heritage Institute.
Er zijn geen specifieke vaardigheden vereist om vrijwilliger te worden, maar een gezonde dosis doorzettingsvermogen, mechanisch en historisch interesse voor het materiaal lijken ons gepast om aan dit boeiende hobby te beginnen.

De activiteiten van de vrijwilligers zijn dan ook niet bepaald van de poes. Zij offeren heel wat vrije tijd voor 'hun' voertuigen op, maar krijgen dan wel het unieke privilege toegekend om met deze historische zwaargewichten te mogen werken.

Je hebt de vele foto's en informatie bekeken en ziet het vrijwilliger schap wel zitten. Maar wat houdt dat nu eigenlijk in? Welke leeftijd moet je hebben? Wat moet je kunnen?

Om vrijwilliger te worden, moet u eerst lid zijn. Dus u kan dat best eerst in orde brengen.

Je maakt deel uit van een groep mensen die samen activiteiten onderneemt, daarvoor lidgeld betaalt en verzekerd is voor de activiteiten waaraan je deelneemt.

Als vrijwilliger bij het Tank Museum ben je ieder weekeinde met zwaar materiaal bezig.
Je werkt met monsters van 30 tot 50 ton en motoren van 40 0pk of meer.
Je werkt samen met militairen en met materieel van defensie - het militaire aspect is dus nooit ver weg.
Dat allemaal maakt dat er bepaalde regels in acht genomen dienen te worden. 

Als je aan de slag wil, moet je je eerst inschrijven als lid van de vzw, en U daarna aanmelden op de site Gunfire in Brasschaat.
Daar word je eerst door een van de bestuurders onthaald.
Hij zal je gedetailleerd uitleggen wat we juist doen en hoe je daarin kan bijdragen. Daarna zul je een peter toegewezen krijgen.
Tijdens een stage van +/- 3 maanden zal die persoon je met raad en daad bijstaan.
Je leert de structuur kennen, de mensen, de procedures en je rechten en plichten binnen de vzw. 

Al snel wordt je in een van de ploegen ingedeeld en kan je als ├ęchte vrijwilliger aan de wekelijkse activiteiten deelnemen.

Als vrijwilliger kan je voor verschillende taken ingezet worden.
Meestal kaderen die binnen de basistaken van het Tank Museum, namelijk het onderhouden en restaureren van de voertuigen. 

Het onderhoud bestaat uit het rijvaardig houden van voertuigen in rijdende staat.
Daarbij horen kleine mechanische ingrepen, controleren van de olie- en brandstofniveaus, motoren- en systeemchecks, reparaties van korte duur.

Een restauratie is meestal een ander paar mouwen.
Voor zulk een project worden meestal enkele jaren werk uitgetrokken.
In dat geval wordt een wrak of een voertuig in niet-rijdende toestand helemaal uiteen gehaald, terug in elkaar gestoken, opgekuist, geverfd en terug in rijvaardige toestand gebracht.

 Info en contact

 

 

 

Defensie_Fullcolor_TxtZw.jpg