Centrum voor Documentatie

Het CEDOC of Centre de Documentation - Documentatie Centrum is gesitueerd in het Koninklijk Legermuseum te Brussel. Het bevat een opmerkelijke verzameling aan documentatie over tanks en pantservoertuigen van over de hele wereld. Onderzoekers, voertuigeigenaars, modelbouwers, journalisten en schrijvers van tankpublicaties weten deze schat aan informatie en afbeeldingen zeer te appreciëren.

In eerste instantie springt daarbij de uitgebreide collectie technische handleidingen in het oog. De TM's (technical manual) van vrachtwagens, jeeps en tanks wordt aangevuld door een reeks van handleidingen over hun motoren, wapens en systemen. Het gaat hierbij vooral over het (Amerikaans en Engels) materiaal dat door het Belgisch leger gebruikt werd en wordt. In de loop van de jaren zijn daar echter ook heel wat andere TM's bijgekomen, van o.a. Russische en Duitse voertuigen.

Daarnaast beschikken wij over een uitgebreide bibliotheek van publicaties over het thema tanks en pantservoertuigen. Deze wordt voortdurend aangevuld met de nieuwste boeken en magazines die de ontwikkelingsgeschiedenis en het gebruik van dit materiaal behandelen.

Onze fotocollectie laat zowat elke tankenthousiasteling watertanden. De talloze mappen zitten boordevol historische foto's. Uiteraard maakt ook hier het in België gebruikt materiaal de hoofdmoot uit. De FT-17 uit de Eerste Wereldoorlog, de T-13 en ACG-1 uit het interbellum, de voertuigen van de Brigade Piron, dan de verschillende Sherman-versies, M24 Chaffee, M26 Pershing en de naoorloogse ster M47 Patton en last but not least de Leopard 1 ... het zijn maar enkele voorbeelden van de voertuigen waarvan duizenden foto's in onze archieven te vinden zijn.

Het CEDOC is vrij toegankelijk voor onze leden. Voor andere geïnteresseerden wordt soms een administratieve vergoeding gevraagd. In ieder geval kan u altijd best contact opnemen met de medewerkers van het CEDOC. Die staan op dinsdag en donderdag ter uwer beschikking.

Indien nodig zullen zij u een datum voorstellen waarop u de documentatie in Brussel kan komen inkijken. In andere gevallen bestaat er de mogelijkheid dat men u kopieën van de documentatie opstuurt.
Uiteraard sluit het CEDOC de ogen niet voor de technische ontwikkelingen. Haar medewerkers ondernemen een ernstige poging om de TM's en foto's voortaan ook digitaal ter beschikking te stellen. In dat geval kunnen de door u gewenste documenten of plaatjes per e-mail opgestuurd worden.

Heeft u zelf nog documentatie en/of foto's heeft van tanks, b.v. uit uw diensttijd in het leger, en u wilt deze een nuttige bestemming geven? Aarzel dan niet en contacteer het CEDOC, en draag uw steentje bij aan onze rijke verzameling.