Wat is het Tank Museum?
Het Belgische Tank Museum is geen 'museum' in de letterlijke zin van het woord, maar een vzw die zich bekommert om het behoud van de tanks en gepantserde voertuigen van het Koninklijk Legermuseum (KLM) te Brussel.
Deze vzw bestaat uit een 1000-tal leden, waarvan de kern gevormd wordt door een zestigtal vrijwilligers.
De vrijwilligers staan in voor het onderhoud en de restauratie van de collectie landmaterieel van het KLM.
De vzw wordt bestuurd door een zeven-koppige bestuursraad, die wordt voorgezeten door luitenant-generaal o.r. Yvon Brunin.
Korte geschiedenis.
Het avontuur van de vzw Tank Museum begint in 1978. De verzameling tanks en pantservoertuigen staat her en der over de gebouwen van het legermuseum verspreid - een eigen tentoonstelling voor deze voertuigen bestaat op dat moment nog niet.
In 1979 krijgen enkele enthousiastelingen de toestemming van de hoofdconservator om deze voertuigen hier en daar van een beschermend likje verf te voorzien.
De werkzaamheden trekken al snel meer vrijwilligers aan. Samen verzorgen zij op zondagen de voertuigen. Al snel oppert men het idee om een specifieke 'pantsersectie' te creëren.
Op dat moment wordt de ploeg vergezeld door de net op rust gestelde luitenant-generaal Dewandre, die al tijdens zijn diensttijd ervoor zorgt dat er van elk gedeclasseerd Belgisch voertuig eentje opzij gezet wordt. Het clubje tankenthousiastelingen noemt zich vanaf dan ook 'Tank Museum'.
Ondertussen zijn al heel wat voertuigen klaar om aan het publiek te worden getoond.
Bij gebrek aan een tentoonstellingsruimte krijgen de vrijwilligers de toestemming om de zogenaamde vierkante koer in het midden van het museum te gebruiken.
Er moeten zware middelen worden aangehaald om de talloze betonblokken van de nabijgelegen metrowerf te verwijderen en het plein te nivelleren.
Gelukkig steekt het 4de Genie een handje toe.
Op 9 mei 1980 wordt het binnenplein feestelijk geopend. Op dat moment staan er 38 voertuigen opgesteld, maar door de goede contacten van o.a. generaal Dewandre en vele anderen groeit de collectie razendsnel.
Er ontstaat een documentatiecentrum en een kleine tentoonstelling over de geschiedenis van het pantserwapen. In september 1981 verschijnt ook het eerste nummer van ons magazine Tank Museum News.
Om administratieve redenen kiest men uiteindelijk om de bestuursvorm VZW aan te nemen. Vanaf 23 april 1983 sticht de eerste algemene vergadering nu ook officieel de vzw TANK MUSEUM.
De beperkingen van de vierkante koer doen de vzw naar geschikte opslagplaatsen voor het niet-tentoongestelde materieel zoeken.
Na talloze omzwervingen van Olen over Westerlo en Tielen krijgt het Tank Museum de mogelijkheid om het depot aan het Fort van Kapellen (nabij Antwerpen) voor deze doeleinden te gebruiken.
Het kamp bestaat uit meerdere hangars en een groot terrein, waarop de restanten van het in de 19de eeuw gebouwde fort liggen.
Vanaf 1994 wordt het grootste deel van de reeds 200 voertuigen tellende collectie in Kapellen ondergebracht.
Een steeds groeiende vrijwilligersploeg bouwt er twee van de hangars uit tot heuse werkplaatsen.
Enkele Brusselse vrijwilligers, die in de vierkante koer waren achtergebleven, kregen vanaf 2000 de mogelijkheid om zich in het aan het KLM toegewezen buitendepot van Vissenaken (nabij Tienen) te installeren.
Daar groeit een kleine, steeds groeiende groep uit tot een tweede vrijwilligerssectie binnen het Tank Museum.
Op 27 maart 1999 neemt luitenant-generaal o.r. Yvon Brunin de fakkel over als voorzitter van de vzw. Generaal Dewandre overlijdt in juli 2003.
In 2008 telt de collectie meer dan 360 voertuigen in twee depots en de vierkante koer.
Er zijn om en bij de 1000 leden aangesloten aan de vzw Tank Museum, die dat jaar haar 25ste verjaardag als vzw viert.
Door de hervormingen in het Belgisch leger en de verkoop van het Fort Kapellen verhuist het depot in de periode 2013 en 2014 naar Brasschaat.
Activiteiten.
Sorties.
Voor enkele gelegenheden per jaar worden enkele voertuigen van stal gehaald om tijdens opendeurdagen, auto- of modelbouwsalons, herdenkingsfeesten, militaire en burgerevenementen aan het publiek getoond te worden.
De voertuigen van de sectie landmaterieel zijn als enig onderdeel van de enorme collectie van het KLM in staat om het museum naar de mensen toe te brengen.
De vrijwilligers, samen met de militairen van het KLM vervullen op die manier een belangrijke Public Relations-functie voor het Brusselse legermuseum.
Reizen.
De vzw organiseert 1-2 keer per jaar studiereizen voor haar leden naar tank- en oorlogsmusea in het binnen- en buitenland.
Zo bezochten we o.a. het Tank Museum van Saumur en Normandië (F), Munster, Sinsheim, Koblenz en Remagen (D) en Bovington (GB), gingen we op stap naar Dresden (D) en Praag (CZ), Thun en Full (CH), Diekirch (LUX) en bezochten we het oorlogsmuseum in Overloon.
U ziet - het lidmaatschap heeft zo zijn voordelen.
Fasten.
Eenmaal per jaar is het feest!
Dan strijken alle geledingen van de vzw neer in het depot van Brasschaat voor een 'bedrijfsfeestje' of 'korpsfeest' als je wil.
De 'Fasten' geven de leden de mogelijkheid om de werkplaats van de vrijwilligers en de tot de nok met voertuigen gevulde hangars te bezoeken.
Dan halen de vrijwilligers ook trots enkele rijvaardige voertuigen van stal en organiseren een groots opgezette dynamische demonstratie, exclusief voor de leden.
Dat allemaal, opgeluisterd door een muziekgroep en vergezeld van een receptie en een lekkere maaltijd, maakt van de 'Fasten' dé dag van het jaar!
Geleide bezoeken.
In samenwerking met het KLM vinden er ieder jaar een viertal geleide bezoeken plaats, eveneens in het depot Brasschaat.
Op deze dagen krijgt ook het grote publiek de gelegenheid om de hangars te bezoeken en een kleine, maar niettemin indrukwekkende dynamische voorstelling bij te wonen.
Meer info en de juiste data van al deze evenementen vindt u in “Nieuws”.