Op bovenvermelde data gaat de jaarlijkse herdenking van de Slag in de Ardennen door. Elk jaar is er dan een Open Door in de kazerne Bastogne Barracks met ingang in de rue de la Roche 40 te 6600 Bastogne.

Dit is de site van het WHI waar alle gepantserde voertuigen van de periode 1939 – 1945 waarover het museum beschikt, bewaard en gerestaureerd worden.

Er is dan ook een modern « restauration center ». Gedurende dat weekend kan men dit bezoeken, evenals de twee grote loodsen waarin enerzijds tanks staan opgesteld en anderzijds voertuigen in dioramas (alles samen zijn er een honderdtal voertuigen te bezichtigen) Tevens kan men in dezelfde kazerne het hoofdkwartier van Generaal McAuliffe gedurende de omsingeling van Bastogne bezoeken.

Er zijn ook verschillende verkoopstands van memorabilia, maquettes en aanverwanten. Omdat het dit jaar reeds 75 jaar geleden is, heeft het WHI een inspanning gedaan om enkele zeldzame stukken naar Bastogne uit te nodigen : zo zal er een moderne Amerikaanse M2 Bradley tank en een M1 Abrams tank te bewonderen zijn.

Tevens zal er een Duitse PzKpfw V Panther tank uit de collectie van het Franse tank museum te Saumur aanwezig zijn. Deze 3 voertuigen zullen ook deelnemen aan dynamische demonstraties in de kazerne. Het Belgische leger zou met 2 PIRANHA III C varianten vertegenwoordigd zijn.

Op zondag is er een optocht door het stadscentrum van Bastogne waaraan vele voertuigen van privé verzamelaars en tevens gepantserde voertuigen en tanks van het WHI deelnemen. Ook de 2 US-tanks zullen daarbij zijn. Omdat dit een zeer mooi evenement is, richt de vzw Tank Museum bij voldoende interesse een eendaagse reis in op zondag 15 december.

Vertrek voorzien om 08.00u op de Esplanade van het Jubelpark te Brussel en dan via de autoweg langs Luik naar Bastogne. Mogelijkheid om langs de reisweg op te stappen. Gelieve dit te melden op mijn e-mail Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien. Vertrek vanuit Bastogne omstreeks 17.00u en aankomst in Brussel rond 19.00u. De kostprijs bedraagt € 18,- voor de busreis te storten op onze rekening BE73 3100 2181 2760 voor 9 december.

Ook niet leden zijn welkom. Er zijn terplaatse voldoende eet- en drankgelegenheden, zowel in de kazerne als in de stad waar men aan alle wensen kan voldoen. Buiten de kazerne en het stadscentrum met o.a. het 101 Airborne Museum in de vroegere Mess Officieren kan men eventueel ook het pas gerestaureerde Mardasson monument en het daarnaast gelegen Bastogne War Museum bezoeken.

Yvo Vandenbempt