Beste vrienden van het Tank Museum,

Dit jaar organiseren wij een 5-daagse reis die doorgaat van zaterdag 14 september tot en met woensdag 18 september 2017 waarvoor we u hartelijk uitnodigen.

Het programma ziet er als volgt uit :

• Zaterdag 14/09: vertrek vanop de Esplanade voor het Koninklijk Legermuseum om 08.00 u stipt. Wij kunnen helaas geen gebruik maken van de « bewaakte » parking in de KMS daar deze wegens de terreurdreiging niveau 2 nog steeds voorbehouden is aan de ingezette militairen en hun voertuigen. Normaal gezien is er voldoende parking op het Esplanade plein zelf. Via de snelste weg (E314) met mogelijke opstapplaats te Leuven (oprit Herent) en Maasmechelen (oprit richting Stein) over Geleen, Düsseldorf, Wüppertal, enz (middagmaal voor eigen rekening tijdens een rustpauze) rijden we naar Munster, waar we het Panzermuseum (https://daspanzermuseum.de ) bezoeken en de nacht zullen doorbrengen in het Hotel Residenzia (hotel-residenzia.de ). In dit hotel is een warm avondmaal voorzien. ‘s Morgens is er een ontbijtbuffet voorzien.
  • Zondag 15/09: na het ontbijt, vertrek naar Laboe (± 200 km) waar we het Marine-Ehrenmal bezoeken (https://deutscher-marinebund.de/marine-ehrenmal-u-995/marine-ehrenmal/ ). Dit monument ter ere van alle gestorven zeelui heeft een museum met een mooie collectie aan maquettes van Duitse oorlogsschepen vanaf hun ontstaan tot heden, maar het interessantste stuk betreft een U-Boot uit WO II (U-995) die op het strand is opgesteld en kan bezichtigd worden. Aansluitend rijden we verder richting Randers in Denemarken en onderweg kan u een lichte lunch voor eigen rekening nemen in een pleisterplaats langs de autosnelweg. In Randers nemen we onze intrek in Motel X  (motelx.dk ) voor 2 nachten. We nemen het avondmaal in een restaurant in de omgeving. Er is elke ochtend een ontbijtbuffet voorzien.
  • Maandag 16/09: Na het ontbijt rijden we naar het Forvars- og Garnisonsmuseum te Aalborg (forsvarsmuseum.dk ) voor een bezoek aan het daar gelegen museum over de militaire geschiedenis van deze garnizoensplaats. Tijdens WO II was dit een belangrijke Duitse basis voor watervliegtuigen/vliegboten. Er zijn ook enkele tanks, gebruikt door het Deense leger, tentoongesteld. Het middagmaal zal in de stad genomen worden op eigen kosten. Daarna rijden we door naar het Bunkermuseum van Hanstholm (https://bunkermuseumhanstholm.dk ) Hier was tijdens WO II een grote Duitse artillerie batterij gevestigd die met 4 zware kanonnen van 38 cm met een rijkwijdte tot 55 km, het Skagerrak onder vuur konden houden in samenwerking met een identieke batterij die te Kristiansand in Noorwegen (Batterie Vara) operationeel was. Hierdoor kon de toegang ontzegd worden aan geallieerde schepen die naar het Kattegat en de Baltische zee wilden varen.
  • Dinsdag 17/09: Na het ontbijt vertrekken we terug richting Duitsland, waar we in de namiddag het Schifffahrtmuseum (dsm.museum ) te Bremerhaven bezoeken. Het museum is gedeeltelijk gesloten wegens grootschalige renovatiewerken maar er ligt ook een U-Boot van het modernste type XXI (U-2540) tijdens WO II vlakbij in de haven, die bezocht kan worden. Onderweg is er mogelijkheid tot middagmaal voor eigen rekening tijdens een rustpauze. Na het bezoek rijden we verder naar het Hotel Adena (www.hotel-adena.de ) waar we overnachten. Het avondmaal wordt in een restaurant in de omgeving genomen.
  • Woensdag 18/09 : Na het ontbijt rijden we eerst naar de immense Bunker Valentin (geschichtsspuren.de/artikel/marine-seefahrt/41-uboot-bunker-valentin-bremen-farge.html ) die gebouwd werd voor de grote serieproductie van de type XXI boten, maar nooit in gebruik werd genomen en aansluitend terug naar Brussel waar we, rekening houdend met de wettelijke voorziene rustpauzes en een middagmaal voor eigen rekening, hopen aan te komen omstreeks 19.00u.
  • De door u betaalde som bevat alles wat hierboven beschreven is, behalve eventuele middagmalen op dag 1, 2, 3, 4 & 5 en consumpties die voor eigen rekening zijn.

• Aangezien we met de bus naar het buitenland gaan, vergeet dus zeker niet uw identiteitskaart mee te nemen !

• Het is niet nodig op voorhand Deense Kronen bij uw bank te bestellen. Eventuele uitgaven in Denemarken kunnen met bank- of kredietkaart betaald worden, wat zeer gebruikelijk is in dat land. Indien echt nodig kan ter plaatse geld afgehaald worden aan een geldautomaat.
  • Meld ook even aan uw mutualiteit de periode dat u naar Duitsland en Denemarken gaat zodat ze u een « Europese ziekteverzekeringskaart » kunnen afdrukken (indien je er nog geen hebt) want die moet vanaf dit jaar om de 2 jaar hernieuwd worden, voor het geval dat je dringende medische bijstand nodig zou hebben.
  • De kostprijs bedraagt in een 2-persoonskamer € 450,- per persoon en in een eenspersoonskamer € 560,- te storten op rekening BE73 3100 2181 2760 voor 31 augustus 2019.
  • Voor eventuele vragen of om last minute problemen te melden kan je altijd terecht op mijn e-mail adres : Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien. of GSM : 0474.115.693